23. maj 2019

Internettet har den hastighed det har

Tekst og foto: Mogens Greve

Der er selvfølgelig ikke én sandhed.
Men når chefkonsulent ved Seges, Nicolai Fog Hansen, tager den brede kasket på, ser han et generelt billede, hvor en del landmænd i visse sammenhænge mere accepterer det nuværende end arbejder for nye muligheder.
Det gælder blandt andet hurtigt internet.

Vant til en organisation i ryggen

Nicolai arbejder med digitalisering og online-/mobilløsninger for landbruget.
”Landmanden er vant til at have en organisation i ryggen,” siger Nicolai.
”Ligesom alle andre vil landmanden selvfølgelig også gerne have hurtigt og stabilt internet. Men har han det ikke, tænker han måske mere, at organisationen bør gøre noget ved det, end at han selv skal engagere sig i at søge puljemidler m.m.”
Det er da også en kendsgerning, at på trods af de fleste landbrugs beliggenhed i yderområder, er det ret få landmænd, der aktivt har arbejdet med at søge midler fra Bredbåndspuljen til hurtigt internet.
”Jeg har været her i mange år, og i slutningen af 90’erne var landbruget længere fremme end mange andre erhverv og fik lavet en masse IT-løsninger. Ikke mindst derfor er 99,9 procent af alle landmænd på nettet.”
For nogle år siden var der en udbyder af trådløst internet specielt målrettet landbruget.
”Det ramte en del landmænd, da firmaet lukkede. At ingen udbyder siden har henvendt sig med tilbud til landmanden, burde netop gøre ham mere motiveret for at søge puljemidlerne.”

Det kunne gå stærkere

Nicolai siger, at digitaliseringen ville gå stærkere i landbruget, hvis internet og mobil opkobling fungerede hurtigere og bedre.
”I København bliver man hurtigt utålmodig, hvis ikke Metroen er der hvert 3. minut. På landet kører bussen hver eller hver anden time, og du er vant til at vente på den. Langsomt internet kan også være en vane.”
Og det betyder ikke, at landbruget af den grund har store problemer med det digitale.
”Det handler mere om, at mange muligheder udelukkes. For det betyder, at producenter af digitale løsninger bliver nødt til at koncentrere sig om laveste fællesnævner. Løsningerne bliver langsomme og umoderne - og dyre at udvikle.”
Bredbåndskoordinator i Norddjurs og Syddjurs kommuner, Henrik Friis, hilser alle, også landmænd, velkommen til workshop.
”Jeg er her for at hjælpe og er klar til at gå ad de veje, der er nødvendige for at nå længst muligt ud med hurtigt internet – til alle på hele Djursland.”