14. december 2017

Sådan får andre hurtigt bredbånd

Tekst og foto (Michael Jensen): Mogens Greve

Teleekspert og seniorkonsulent ved Netplan, Michael Jensen, arbejder med uvildig rådgivning om tele, data og IT.
Hans arbejdsplads er hele Danmark, og han er stærk fortaler for mest mulig udbredelse af hurtige bredbåndsforbindelser, da han forudser et stærkt stigende netbehov.
Han har blandt andet været med som rådgiver på borgermøder om Bredbåndspuljen i Syddjurs Kommune.

Velfungerende samarbejde på Djursland

Mange borgere på Djursland forstår betydningen og nødvendigheden af hurtigt internet, og der er et velfungerende samarbejde mellem kommuner, borgere og teleselskaber.
På den baggrund er Djursland blevet lidt af et foregangsområde for udbredelsen af hurtigt internet og er ofte eksponeret i medierne.
Men der sker også noget andre steder, og Michael, der bor i det nordjyske, fortæller en anekdote om en fremsynet mand i Tranum.

Verdens hurtigste internet i Tranum

”Tranum er en typisk landsby med mange beboere 60+. Da en fra byens ældre aldersgruppe lå på det sidste, var hans store ønske til konen:
”For at du ikke ender med at stå alene med huset og ikke kan sælge det, så lov mig at du tilmelder dig fiberen.”
Tranum var den første gigabit-landsby i Europa og er blevet kaldt byen med verdens hurtigste internet – cirka 50 gange hurtigere end i resten af Danmark.
Se her et par omtaler af byen - samlino.dk - netkablet.dk

 

Svend ville have fiber

Michael fortæller også om 80-årige Svend i Frederikshavn.
Da snakken gik om hurtigt bredbånd i byen, vidste han ikke, hvad det kunne bruges til.
”Men han vidste, at i forhold til nye vinduer, døre og tag, så var investeringen i at få fiber lagt ind meget lille. Og han vidste, at der skulle være fiber, for at huset kunne sælges. Samtidig ville han også gerne være med til at gøre noget for lokalområdet. Det ville dø, og kulturen ville dø med de gamle, hvis ingen ville flytte ind i husene. Derfor var Svend med til at skaffe fiber til Frederikshavn.”
Svends søn var borgmester i byen.