18. april 2018

Det trådløse alternativ til den digitale fremtid

Af Mogens Greve
Foto: Regnskabsfører for Primanet, Bent Sørensen tv., og formand Stig Jacobsen ved lokalerne i Allingåbro

Blandt Djurslands trådløse netudbydere er Primanet med sine cirka 3.800 brugere den største og ser sig selv som Djurslands største frivillige forening målt på antal opkoblinger.

Overbebyrdede frivillige

”På et tidspunkt var vi blevet så store, at de frivillige blev så overbebyrdede, at det ikke var praktisk muligt at køre videre udelukkende ved frivillig kræfter,” fortæller Primanets bestyrelsesformand, Stig Jacobsen.
”Mens nogle af de andre trådløse foreninger køber sig til ydelser, valgte vi at fortsætte i en kombination af ansatte og frivillige.”
Han sammenligner det med den frivillige idræt, hvor nogle foreninger også har lønnede trænere.

Udviklingen går stærkt

”Op mod 85 procent af vores trafik er streaming, og for blot få år siden kunne vi godt være i tvivl om den trådløse kapacitets mulighed for at følge med TV-udviklingen. Men det går bare så stærkt, og der kommer hele tiden nyt trådløst grej, så i dag er vi ikke i tvivl om at kunne dække behovet.”
Den løbende opgradering af udstyret er således en væsentlig del af arbejdet, og Primanet budgetterer med hver måned at bruge 150.000 kroner på materiel.
”På trods af den senere tids udbredelse af fibernet er medlemstallet status quo, hvilket jeg tager som udtryk for tilfredshed med vores trådløse tilbud.”
Ved opgradering eller nedbrud betaler brugerne ikke for ydelserne, mens man har mulighed for at købe sig til eksempelvis ændret kabelføring, bedre dækning med trådløse routere i huset og hjælp til at få computeren til at fungere bedst muligt.
”Vores teknikere ved noget om det hele og skal nok få det til at fungere.”

Medlemsaftener i Allingåbro

Regnskabsfører Bent Sørensen fortæller, at medlemmer hver onsdag aften i Allingåbro tilbydes gratis hjælp til problemer med den medbragt PC, tablet og/eller smartphone.
”Det er også på onsdagene, at frivillige sidder og laver ”gør det selv pakker” til dem, der selv sætter udstyret op.”
Han siger, at det kan være medlemmets eget udstyr, det er galt med, hvis der opstår problemer med nettet.
”Ét er vores signal ind i huset. Noget helt andet er folks eget udstyr, hvor levetiden for en trådløs router typisk er 4-5 år. Der sker altid et tab ved at sende trådløst i huset, og ofte handler problemer om en defekt router eller en forkert placering, mens det også kan være nødvendigt med mere end én for at dække hele huset ind.”
I de tilfælde hvor selv en ny PC ikke er gearet til det trådløse, kan køb af en trådløs USB wifi være den løsning, man finder frem til en onsdag aften i Allingåbro.


FAKTA
  • Medlemsaften
  • Løsning af problemer med medbragt udstyr
  • Onsdage kl. 19-21
  • Jernbanegade 38 i Allingåbro