22. juni 2018

Din nye dagligvarebutik testes snart

Tekst og foto: Mogens Greve
Mens teknologigiganten Amazon i januar 2018 i Seattle åbnede det første ubemandede supermarked, havde Coop i november 2017 meldt ud, at Dagli’Brugsen i Sengeløse nogle måneder senere ville åbne som Danmarks første døgnåbne og ubemandede supermarked.
”Flere hundrede mindre byer er i fare for at miste deres sidste butik de kommende år. Det vil Coop ændre ved med et helt nyt forsøg,” lød det i Coops pressemeddelelse.
Kontakten med omverdenen skal foregå via bredbånd og mobiltelefoni.

Måske Djursland først

Den nye butiksmodel løb imidlertid ind i problemer. Dels tog det længere tid end forventet at gøre Dagli’Brugsen i Sengeløse klar til projektet, og dels brændte butikken 1. april.
Det undersøges stadig, om branden var påsat.
”Lige nu har vi fuld fokus på genåbningen, som vi stiler efter bliver 1. juli," fortæller Torben B. Andersen, formatdirektør Dagli'Brugsen og LokalBrugsen.
"Først derefter kigger vi igen på fremtidens butik. Om den starter i 2018 eller 2019, ved jeg simpelthen ikke, og det er heller ikke sikket, at det bliver i Sengeløse.”
Således er det stadig en mulighed, at Djursland får æren af at blive først.

Op mod 100 ubemandede butikker

Da Coop sidste år løftede sløret for planerne, lød det blandt andet i pressemeddelelsen, at der kun nogle timer dagligt ville være medarbejdere til stede i butikken i forbindelse med opfyldning af friske varer.
Daværende formatdirektør Jesper K. Andersen fortalte, at omsætningen mange steder er så lille, at butikken ikke kan løbe rundt med normale lønomkostninger.
”Med den nye model reducerer vi lønomkostningerne og udvider åbningstiderne. Bliver det en succes, er vi parate til at indføre det i mellem 50 og 100 af vores knap 350 butikker,” lød det fra Jesper.
I fremtidens butik scanner du dig ind og scanner derefter de varer, du lægger i indkøbsposen.
Når du ved udgangen scanner telefonen, trækkes pengene automatisk.