21. august 2022

Hurtigt internet contra bilens historie

Af Mogens Greve

Da bilen blev opfundet, var ingen veje beregnet til den.
Grusvejene blev bedre, der kom asfalt på stadigt flere veje, og siden kom der også motorveje.
Der kom færdselsregler, sikkerhedsafstande, ambulancer, lastbiler, motorcykler, brandbiler, lægebiler, traktorer, rustvogne og busser.
Med IT og digitalisering er rækkefølgen lige omvendt.

 

Internettet kommer først

Udviklingen går så stærkt, at arbejdet med digitale motorveje og sikkerhed er nødt til at gå forud for behovet.
Corona, krig, telemedicin, arbejdspladser, uddannelse, streaming, gaming og turisme medfører hele tiden behov for stadigt hurtigere og mere sikkert internet.
”Du taber krigen, familiefreden og arbejdspladserne – og dit helbred taber – hvis ikke det hurtige og sikre internet er klar den dag, det nye behov opstår,” siger afdelingsleder for It og Digitalisering i Syddjurs Kommune, Jon Badstue Pedersen.

 

Netflix og strandture

”Du kan sammenligne turen til stranden med Netflix.”
Det er rigtig dejligt med en hurtig vej til den bedste strand, og det er dejligt med hurtigt internet til Netflix.
”Men der er bare så uendeligt mange formål, hvor hurtige veje og hurtigt og stabilt internet er mindst lige så vigtigt som til strandture og TV.”

 

Udvikling af nye løsninger

Det offentlige benytter sig i stigende omfang af digital kommunikation og digital velfærdsservice.
”Her i Syddjurs Kommune har vi længe arbejdet med både at tilpasse eksisterende løsninger og udvikle nye. Det handler om at have de bedst mulige værktøjer til vores ansattes mange forskellige funktioner.”
Men det handler i høj grad også om at udvikle nyt og sikre, at alle stilles lige og har de samme muligheder for at benytte offentlige tjenester.

 

Alle skal være med

”Vi må i endnu højere grad også tænke, at vi alle i kommunen arbejder og udvikler sammen til gavn for alle i kommunen. Syddjurs Kommune ser således også på, hvordan arbejdet og mulighederne gøres mere synlige for alle.”
Kommunen må være god til at fortælle om det, og alle må være åbne og parate til at byde ind og tage del – også når det gælder klima, erhverv, undervisning, frivilligt arbejde, landbrug, velfærd og helbred m.m.
”Jo mere vi står sammen om det, jo bedre forstår vi det, og jo nærmere kommer vi det bedste for os alle.”