07. september 2020

Nettet strammer om Djurslands sidste ti procent

Tekst og foto: Mogens Greve
Billedtekst: Bredbåndskoordinator Henrik Friis th. - i samtale med Norddjurs borgmester Jan Petersen (S)

For Djurslands dårligst stillede husstande er udsigten til hurtigt internet væsentligt forringet, efter at regeringen netop har foreslået en nedlæggelse af Bredbåndspuljen.
Det får nu Djursland til at intensivere indsatsen for at få del i dette års sikkert sidste Bredbåndspulje på 100 mio. kroner.

 

En ekstra skalle

Sidste frist for at annoncere et projekt og dermed være med blandt puljeansøgerne er 21. september inden midnat.
”Siden foråret har vi løbende holdt workshops i Ørum og Mørke,” fortæller bredbåndskoordinator på Djursland, Henrik Friis.
”Den får nu en ekstra skalle i tiden op til 21. september, således at vi også den 9., 16 og 21. september holder workshops på Fabriksvej 5 i Mørke for alle interesserede på Djursland. Det er virkelig nu, hvis du vil være med.”

 

Foreløbig 15 projekter

Såvel i 2018 og 2019 modtog projekter på Djursland tilsammen 10 mio. kroner af de to års Bredbåndspuljer på hver 100 mio. kroner.
”Jeg har på nuværende tidspunkt kontakt til 15 nye bredbåndsprojekter på Djursland og tror, at regeringens udspil godt kan få flere på banen her i slutfasen.”
Uanset om der sættes 5G master op, graves fiberkabler ned – eller laves en anden løsning, vil husstandene længst væk altid være dårligst stillede.
”Jo længere ude, jo dyrere er nedgravning af fiberkabler. 5G kræver flere tætstående master, hvilket kræver sit af både økonomien og af landskabet.”
En lang række bredbåndsprojekter er gennemført uden puljetilskud – men ved at bredbåndsudbyderen investerer i det.
”Projekter uden tilskud er stadig en mulighed, og her er der ingen tidsfrist. Efter 21. september holder vi yderligere en række workshops, hvor vi kan hjælpe med at undersøge denne mulighed – tidspunkterne kan ses på djursonline.dk.”