16. december 2019

Dårligt internet kan handle om liv og død

Tekst og foto: Mogens Greve
Ø-læge Anders Fjendbo og hustru Kirsten Nøhr

Efter en blodprop i lungen på et tidligere tidspunkt, havde en 19-årige pige tendens til væske i hjertesækken.
Hjertelægen sagde dog til moderen, at de roligt kunne tage til Anholt på sommerferie, da ø-lægen havde det nødvendige udstyr.
”Jeg har en scanner, men øens langsomme og ustabile internet betyder, at specialister andre steder i landet ikke kan koble sig på og kigge med,” fortæller ø-lægen på Anholt, Anders Fjendbo.
”Da pigen blev syg, kunne jeg hurtigt se, at det var galt. Hun blev straks fløjet med helikopter til Skejby, og det var virkelig i sidste øjeblik.”

Specialister kan kigge med

Øverst på ø-lægens ønskeliste står et nyt ultralydsapparat til scanning af indre organer og sener m.m.
Apparatet kræver dog en hurtigere og mere stabil internetforbindelse.
”En ny scanner betyder, at andre læger kan kigge med. Som i tilfældet med den 19-årige pige ville det være langt mere betryggende med en hjertespecialist koblet på til at dirigere scanningen og derved få de helt rigtige billeder at vurdere ud fra.”
Et aktuelt tilbud om hurtigt internet til øen kræver, at mindst 230 af øens godt 400 adresser med helårs- og fritidshuse tilmelder sig.
”Jeg er i dag alene om at vurdere - og tilkalder hellere helikopteren en gang for meget end en gang for lidt.”
Året rundt sender Anders flere gange om ugen patienter med færgen til undersøgelse og/eller behandling på fastlandet.
Han kan i dag ikke modtage røntgenbilleder via nettet.
”Med bedre udstyr og en bedre netforbindelse kunne en del af dem spares for turene, og samfundet ville spare penge.”

Pensionstidspunktet nærmer sig

Da Anders og hustruen, Kirsten Nøhr, flyttede til Anholt for syv år siden, kom han fra en stilling som ledende overlæge i Esbjerg – med bopæl i Odense.
”Jeg har tidligere arbejdet som læge i Afrika og kender derfor til det at være mig selv. Jeg har prøvet lidt af hvert og har været vant til dårlig kommunikation.”
Anders fortæller, at kommunikationen i dag er dårligere på Anholt end i Tanzania.
”Når sygehusvæsnet som nu lægger op til mest mulig behandling ude i praksis, forudsætter det, at udstyret og forbindelsen er til det.”
Flere øer har sparet lægen væk.
”Men jeg ser ikke hurtigt internet som et skridt i den retning – tværtimod. Det giver lægen flere muligheder for at gøre mere. Jeg er også sikker på, at der ikke er længe til en række nye behandlingsmuligheder i eget hjem via hurtigt og stabilt internet.”
Mens Anders ser hen mod Kirsten, siger han med sit ”modne” smil, at pensionen jo også rykker stadigt nærmere.
”Det kræver noget særligt at være ene læge på en ø. Jo dårligere mulighed der er for hjælp og vejledning m.m. via nettet, jo dårligere er muligheden for at finde min afløser.”