24. august 2023

Nu må de sidste stramme balderne

Mogens Greve

Partierne bag den telepolitiske aftale har en målsætning om, at 98 procent af landets bolig-, sommerhus-, landbrugs- og virksomhedsadresser senest i 2025 skal have adgang til 1 Gigabit/s i downloadhastighed.

Og Djursland er rigtig godt med.

Tallene i Norddjurs og Syddjurs er lige nu henholdsvis 91 og 94 procent.
Gennemsnittet for Danmark er 85 procent.

 

De sværeste og dyreste

”Men det er også de sidste adresser, der typisk er de sværeste og dyreste at få med og derfor kræver en ekstra indsats,” siger bredbåndskoordinator i Norddjurs og Syddjurs kommuner, Henrik Friis.

”I første omgang forsøger vi at skaffe tilskud til dig via Bredbåndspuljen. Men flere bredbåndsudbydere skyder selv penge i projekter. Langt de fleste borgere på Djursland har faktisk fået adgang til hurtigt internet uden hjælp fra Bredbåndspuljen.”

 

Kom på banen nu

Det vigtigste er, at du komme på banen nu, så dit behov for hurtigt internet bliver registreret.

”På den måde er man opmærksomme på din adresse både i nuværende og i kommende projekter med at få hurtigt internet ud til de sidste adresser. Uanset om det er med tilskud eller ej.”

Alle fagfolk er enige om, at behovet for hurtigt og stabilt internet kun går én vej.
Det stiger og gør os endnu mere afhængige af internettet.

”Det gælder for erhverv og hjemmearbejdspladser som for uddannelsesmuligheder, familier og det offentlige, hvor ikke mindst en række af sundhedsvæsenets løsninger og tilbud forventes at blive afhængige af hurtigt internet.”

 

Huspriser og bosætning

Den digitale udvikling trækker også spor til huspriser og bosætning på Djursland.

SDFI og Dansk Ejendomsmæglerforening har i juni offentliggjort en undersøgelse blandt ejendomsmæglere i hele landet.

Her svarer 87 pct. af ejendomsmæglerne, at adgang til et velfungerende internet har betydning ved boligkøb, og at manglende adgang kan have betydning for både salgspris- og tid.