10. september 2018

Du skal fortsat trække i alle bredbåndshåndtag

Tekst og foto: Mogens Greve
 
 
Tingene ændrer sig hele tiden, og senest har Eniig lavet en ny fiberbredbåndspulje, mens der i det nye finanslovsforslag er afsat godt 100 mio. kroner ekstra til bedre bredbånd i yderområder.

Synliggør bredbåndsbehovet

”På vores hjemmeside kan du tjekke, om vi kan levere bredbånd til din adresse i vores forsyningsområde,” fortæller Simon Elgaard Jensen fra Eniig i Silkeborg.
”Står der, at vi p.t. ikke kan levere, har du mulighed for at tilkendegive din interesse. Og disse tilbagemeldinger bruger vi rent faktisk i prioriteringen af, i hvilket område vi næste gang tilbyder fiberbredbånd.”
Generelt er borgernes fortsatte arbejde med at afsøge alle muligheder for hurtigt bredbånd også med til at tegne det samlede billede af behovet for særlige tiltag blandt andet på Djursland.
Et afslag på en ansøgning er således langt fra enden på ”bredbåndsdrømmen” - men en døråbner til den næste mulighed.

Ny fiberbredbåndspulje

”Der er områder, hvor det bare ikke kan hænge økonomisk sammen for en udbyder at rulle fiber ud.”
I erkendelse af det rækker Eniig en hjælpende hånd ud og har afsat 150 mio. kroner over tre år oveni det normale aktivitetsniveau med fiberudrulning og tilslutninger.
Fiberbredbåndspuljen kan søges af andelshavere i Eniigs forsyningsområder, og du kan på hjemmesiden læse mere om puljen.
”Selv om puljen er helt ny, har vi allerede fået en del ansøgninger. På Djursland ligger vores forsyningsområde primært i den vestlige del af Norddjurs Kommune, men vi har også lidt i Syddjurs.”
Et af disse projekter i Syddjurs er blandt de første, der laves en beregning på, og det er i skrivende stund tæt på, at området med de cirka 75 husstande mellem Søby og Hornslet modtager prisoverslag og tilskudsberegning.
Der ligger i dag ingen fiber i området, og derfor er det et dyrt projekt at nå ud til de spredt beliggende adresser på det relativt store område.
”Vi siger, at hvis du ikke har fiber, har du et uopfyldt behov, og vi ser slet ikke på din bredbåndshastighed i dag ved behandling af ansøgningerne til vores nye pulje.”
Puljen er blot én mulighederne – du kan spørge ind til det på workshoppen og/eller tage kontakt via djursonline.dk for at få mere at vide.