13. august 2018

Da Langt fra Borgen kom tæt på

Tekst og foto: Mogens Greve
Janne Damborg tv og Anne Steen er klar til et nyt forsøg med Bredbåndspuljen.
 
 
Et projekt omkring Ydesmindevej ved Kolind fik i 2016 afslag fra Bredbåndspuljen.
Indehaverne af Worth Keeping ApS, Anne Steen og Janne Damborg på Ydesmindevej 9 havde hårdt brug for hurtigt bredbånd – og kunne slet ikke forstå afslaget.
Fra deres naturskønne plet langt væk fra alt – også fra hurtigt internet, måtte de nemlig konstatere, at en større del af puljepengene gik til bredbåndsprojekter i blandt andet København.

Politikerne forstod heller ikke

”DR1-programmet Langt fra Borgen hørte om vores sag og kom på besøg,” fortæller Anne Steen. ”Med sig havde de politikerne Magnus Heunicke (S) og Torsten Schack Pedersen (V).”
Og de to politikere lagde ikke skjul på, at de heller ikke forstod måden at fordele pengene på og sagde, at det var stik mod hensigten.
Så i et eller andet omfang kan Anne Steen og Janne Damborg godt tage deres del af æren for, at der nu blæser nye vinde.
I år er tilskudsreglerne nemlig ændret til fordel for netop landområder som Ydesmindevej.
”Vi søgte ikke i 2017, men da reglerne er ændret og vi nu hører, at vi også kan få hjælp fra kommunen til at søge igen, skal vi da med til workshoppen i Mørke.”

Kan ende med flytning

Virksomheden arbejder meget med blandt andet store video- og billedfiler, og Janne Damborg fortæller, at behovet for hurtigt, og ikke mindst stabilt bredbånd, er vokset i takt med udviklingen af forretningskonceptet.
”Og vi ved alle, at kravet til hastighed bare bliver ved med at stige, siger hun.
Det tager 12-16 timer at sende de tungeste filer fra Ydesmindevej, så når det passer, sættes de til at blive sendt om natten.
”Men det er ikke altid, kunden kan vente så længe, og så må en af os køre hjem og sende derfra. Jeg bor i Kolind og har der en forbindelse, der kan klare det på 40 minutter, mens det ved Anne i Rønde kun tager ti minutter.”
Det er sket, at en af dem har måttet aflyse en mødeaftale for at køre hjem og uploade.
”Stedet på naturpletten her passer os ellers perfekt – tæt på Aarhus og på lufthavnen og med masser af plads. Får vi afslag igen, hedder vores plan B at prøve med mobilt bredbånd, inden en flytning kan blive sidste udvej.”