27. januar 2020

Ildsjæle skaffer millioner til Djursland

Tekst og foto: Mogens Greve
Salgskonsulent ved Fibia, Nikolaj Pedersen th. og salgschef André Jensen

Mens Bredbåndspuljen de seneste to år har givet mere end 20 mio. kroner til hurtigt internet på Djursland, har bredbåndsudbydere samtidig skudt flere hundrede mio. kroner i forskellige projekter.
Ikke mindst takket være lokale ildsjæle har det nemlig også været muligt for bredbåndsudbydere at lave projekter uden tilskud.
”Flere af de kommercielle projekter er startet med, at ildsjæle har lagt mange timer i at skaffe opbakning til et ansøgningsprojekt,” fortæller bredbåndskoordinator i Norddjurs og Syddjurs kommuner, Henrik Friis.
”Får et område afslag, har ildsjæle i flere tilfælde gjort forarbejdet så godt, at en bredbåndsudbyder alligevel har budt sig til. I fællesskab er man så lykkedes med et projekt uden tilskud.”

 

Skoleeksempler på ildsjælenes betydning

Fibia er den bredbåndsudbyder, der har investeret mest i fibernet på Djursland.
Salgskonsulent ved Fibia, Nikolaj Pedersen, er bindeleddet til projekterne.
”Én ildsjæl i Selkær Mølle og to i Ahl har en stor del af æren for, at vi kan lave fiberprojekter i de to områder,” fortæller Nikolaj.
”På Anholt gik borgerforeningen i efteråret 2019 i spidsen og fik budskabet ud, så også øens sommerhusejere, spredt over hele landet, tilmeldte sig fibernettet.”
Inden årsskiftet overhalede øens tilmeldingsstal minimumskravet.
”Hver for sig er det skoleeksempler på ildsjælenes betydning.”


Det er målet, at Fibia senest i 2023 tilbyder fibernet i alle forsyningsområder.
”Kravet er tilstrækkelig tilslutning, og vi hører rigtig gerne fra folk, der er klar til at gøre en indsats for at sikre det i lokalområdet. De områder, hvor vi mærker størst interesse, er også de områder, vi først tilbyder os i.”

 

Norlys og TDC NET er også klar

Eniig blev i 2019 fusioneret med SE og hedder i dag Norlys.
”Vi havde i Eniig vores egen fiberbredbåndspulje,” fortæller salgskonsulent Simon Elgaard Jensen.
”Puljen blev i september 2019 lukket permanent, og vi behandler nu ansøgningerne. Der kommer ikke en ny pulje, men alle i vores forsyningsområde får senest i 2023 tilbudt fiberbredbånd.”


Også Norlys besøger først områderne med den største forhåndsinteresse.
”Indtil vi er helt på plads med det nye navn, vil du i en overgangsperiode frem til foråret stadig støde på navnet Eniig.”


Det har ikke været muligt at træffe en bredbåndsansvarlig ved TDC NET, men kommunikationsrådgiver Niels Nørgaard oplyser i en mail:
”TDC NET har ingen igangværende fiberprojekter på Djursland, men vi opfordrer alle interesserede til at tilmelde sig interesselisten på hjemmesiden. Så får man direkte besked, hvis det bliver muligt at få fiber fra TDC NET på sin adresse.”


Ligesom TDC NET registrerer også Fibia og Norlys interessen for fibernet via tilkendegivelser på de respektive hjemmesider.
Henrik Friis fortæller, at han er klar til bakke ildsjælene op overalt på Djursland.
”Tirstrup, Elsegårde Strand og Ålerne er tre oplagte områder. ”
Han hilser det også velkomment, hvis andre bredbåndsudbydere end de tre omtalte byder ind på projekter. Det kan eksempelvis være Primanet og Samsignal.