12. august 2018

Mere bredbånd på vej til Djursland

Tekst og foto: Mogens Greve
Henrik Friis skubber på for at få masser af hurtigt bredbånd til Djursland
 
To velbesøgte workshops i Udviklingsparken i Mørke op til sommerferien viste, at der fortsat er stor interesse for bedre bredbåndsdækning på Djursland.
Mens det i løbet af de to første år med puljepenge hidtil kun er lykkedes for ét projekt på Djursland at få tilskud fra Bredbåndspuljen, er der gennemført mange andre projekter uden tilskud. Og den mulighed står fortsat åben.
Med den fortsat store interesse blandt borgerne krydret med de nye tilskudsregler, som i langt højere grad går Djurslands vej, er det dog en optimistisk bredbåndskoordinator i Norddjurs og Syddjurs kommuner, Henrik Friis, der ovenpå ferien har trukket tæerne op af badevandet og gør klar til at hjælpe puljeansøgere på vej. Han får hjælp til arbejdet nogle timer om ugen af Anne Risom fra Norddjurs Kommune.

Arbejder ufortrødent videre

”At fordelingen af Bredbåndspuljen de to første år ikke tilnærmelsesvis har tilgodeset landkommunerne, er vist en meget udbredt opfattelse,” siger Henrik.
”Det er rigtig ærgerligt, men i stedet for at græde over det, skal vi glæde os over, at det efter ændrede regler nu ser ud til, at puljepengene denne gang når meget længere ud i lokalområderne.”
De nye regler bremser ansøgningsmuligheden i visse byområder, og ved fordelingen af de 100 mio. tilskudskroner vægter landområder som Djursland nu ti procent højere end tidligere.
”Selv om det har været uforståeligt for ansøgere at se en stor del at tilskudspengene gå til byområder, er der heldigvis mange på Djursland, som ufortrødent arbejder videre og er klar til at prøve de lempede tilskudsmuligheder af.”

Stadig muligheder uden tilskud

Henrik påpeger, at der på trods af de hidtil ganske få puljepenge til Djursland alligevel er gennemført mange bredbåndprojekter uden tilskud gennem de seneste to år.
”Arbejdet med at samle tilsagn til et bredbåndsprojekt er på ingen måde spildt, selv man også i år skulle få afslag på sin ansøgning.”
Tilsagnene er nemlig også nødvendige for gennemførelsen af projekter uden tilskud.
”Vi er klar til at hjælpe alle med at undersøge alle muligheder.”
I første omgang handler det om at få bredbåndsudbydere gjort interesserede i de enkelte projekter, da det kræver, at en udbyder har budt ind, for at der kan sendes ansøgning til Bredbåndspuljen.
”Når tilskudspengene til sin tid er fordelt, er der stadig mulighed for at få gennemført projekter uden tilskud. En del at mit arbejde består i også at hjælpe med det – og at følge alle muligheder helt til dørs.”
For dem på Djursland som nu skal samle tilsagn for at kunne søge puljen, holdes der onsdag 15. august kl. 15-20 workshop i Udviklingsparken i Mørke.
Her kan man både få hjælp og vejledning – og svar på sine spørgsmål.